oren

Oorsmeer houdt het oor aan de binnenkant soepel. Het is ook een bescherming tegen binnendringend vuil, bacteriën en schimmels. Vuil en oorsmeer dat zich ophoopt moet verwijderd worden. Controleer daarom regelmatig de oren van uw hond. Zit er vuil in, reinig ze dan met een oorreiniger.

Hoe?

Breng een weinig product aan in de gehoorgang. Masseer zeer goed de basis van het oor. Uw hond zal normaal automatisch met zijn kop schudden. Daardoor komt het vuil naar buiten. Reinig de gehoorgang met een wattenschijfje. Reinig daarna ook de oorschelp met een wattenschijfje met een kleine hoeveelheid product op. Plooien die we met de vinger niet kunnen bereiken, worden schoongemaakt met een oorstokje gedrenkt in wat product.

Vooral honden met hangende oren zijn erg vatbaar voor oorontstekingen. Dit komt omdat de gehoorgang minder verluchting krijgt. Vocht die op één of andere manier in de gehoorgang komt, zal veel moeilijker opdrogen. En vocht is een goede voedingsbron voo bacteriën.

Tips!

  • Droog altijd goed de oren van uw hond na een zwempartij of wasbeurt.
  • verwijder overtollig haar.

Oorontsteking:

Symptomen:

  • de gehoorgang/oorschelpen zijn rood
  • vuile oren, vocht uit de oren
  • er komt een onaangename geur uit
  • de hond heeft last van jeuk waardoor hij met zijn kop schudt
  • de hond heeft pijn
  • de hond houdt zijn kop scheef

Raadpleeg dan zeker uw dierenarts. Verwaarlozing van een oorontsteking kan leiden tot beschadiging van het trommelvlies. Uw hond kan daardoor storingen krijgen in zijn evenwicht of zelfs doof worden.

 

ogen

Oogvocht en stof kan zich opstapelen in de ooghoeken. Wanneer deze ooghoeken niet regelmatig gereinigd worden dan kan zich vuil opstapelen wat na een tijd oogontstekingen kan teweegbrengen.

Let er bij het schoonmaken van het oog op dat je wrijft in de richting van het oor. Honden beschikken nl. over een derde ooglid en wanneer we in de verkeerde richting reinigen, schuiven we als het ware al het vuil onder het derde ooglid.